Upozornění – článek neobsahuje cílené recenze produktů a fotografie nejsou reklamou žádné firmy.
Pobyt v přírodě neznamená, že se musí jíst jen kořínky, samovolně rostoucí plodiny, vyrábět si misky z kůry. I v přírodě se dá vyvářet, pít a jíst z misek a hrnků, dokonce ani batoh Vám to nezatíží.
Téma kuchyně je dalším dílem v seriálů mých cestovatelských tipů, dílem jak logicky navazujícím na vodu a potravu, tak i potřebným. A bohužel s těmito ,,kuchyňskými“ tipy trochu vzrůstá strach jak o zdraví, tak bezpečí přírody, zkrátka se může stát i nehoda, apeluji tedy, aby jste používali vše s rozvahou, s klidem, v oblastech bez zákazů, nařízení, děkuji.
VAŘIČE
Obrovským pomocníkem pro úpravu vody, při přípravě jídla jsou zajisté přenosné vařiče.
Zde se zaměřím především na rozdělení ve smyslu součástí, velikosti. Prvním typem jsou komplety typu JetBoil nebo třeba od značek MSR, Coleman či Soto. Komplety ve smyslu kdy už je dohromady v balení kartuše, hořák a nádoba na vaření. Dále se soustřeďte a promyslete, zda chcete nádobu jen na vaření vody či i jídla, bude to hrát roli ve velikosti celého balení. Já mám rád právě Minimo od JetBoilu, který se dá používat jak na vaření, tak dle šířky nádoby i na dobré míchání jídla při přípravě. Nicméně velikost nádob můžete porovnat třeba na Hudy prodejnách, kde je k dispozici více typů a značek.
Pro někoho kdo má raději minimalistický styl vyváření, tak pak je varianta samotného hořáku, přidělané kartuše a užití vlastní nádoby, stylový ešus či plecháček zaručeně postačí, více v sekci nádobí níže v textu.
!! Dbejte u užívání kartuší zvýšené opatrnosti, přeci jen tlaková nádobka a otevřený oheň není ledajaká zábava !!
Kromě otevřeného ohně v ohništi, dalších vařičů jako třeba ten na tuhý líh, atd., je to na závěr můj oblíbený způsob ohřevu jídla, který patří do sortimentu od firmy Adventure Menu a nemám ho vyzkoušen s jiným jídlem než jejich, tak je Zipper Bag se samoohřevnou kapslí. Jednoduchý způsob užití – do bagu dáte množství vody dle návodu, hodíte pytlík s jídlem (viz.kapitola POTRAVA), přidáte samoohřevnou kapsli, zavřete bag a čekáte pár minut než chemická reakce (uzavřený proces neohrožující samotné jídlo) a máte super oběd. A když budete mít štěstí, tak to bude i atrakce pro kolemjdoucí turisty, který nebudou chápat, že se takhle dá vařit.


NÁDOBÍ
Ať už na samotné vaření v případě hořáku či ohně, tak pak pro samotné vychutnání nápojů a jídel se budou hodit, jak jsem již avizoval v začátku článku misky, hrnky a další nádoby.
Na trhu jsou misky a hrnky hned v několika variantách, přes hliník, nerez, titanové lehké nádobí až po nezničitelný plastový servis. Já jsem si velmi oblíbil třeba skládací hrnek (viz.foto to zmačkané je fakt hrnek o objemu 400ml) a miska od Sea To Summit. Co třeba jsem nedal na fotku, tak je možnost v klasické plastové čutoře s pítkem (armyshopy nabízí několik variant objemu a barev).

Příjemnou věcí na cestách nebo při obědě bude i s sebou nesoucí příbor. Já si vystačujíi vždy lžící, tam je již velikost, hmotnost zanedbávající, ale funkčně je to obrovský přínos.